Groningerstraat 94

Nieuws

Sluiting kantoor tijdens de Zomervakantie  

Het kantoor van de AHV is gesloten van 22 juli tot en met 30 augustus 2024.  
Bestuur en overige vrijwilligers wenst iedereen een fijne vakantie! 

Asser Praat naar Podium Zuidhaege

Acht jaar lang stond Asser Praat op het programma van De Nieuwe Kolk. Begonnen als initiatief van Kars Klok en Bernd Otter bouwde de praatshow over ‘Assen, Assenaren en hoe het zo gekomen is’ een schare vaste bezoekers op en weet elke editie nieuwe belangstellenden te trekken. 

De Asser Historische Vereniging steunde het initiatief altijd en besluit dat te blijven doen nu Asser Praat voor De Nieuwe Kolk niet meer goed in het jaarprogramma past. De praatshow verhuist daarom naar Podium Zuidhaege, dat met zaal De Schalm beschikt over een zeer geschikte theaterzaal. Behalve de plek is ook het aanvangstijdstip anders: 14.00 uur. Op zondag 29 september gaat Asser Praat op die nieuwe plek het negende seizoen in. Noteer in de agenda ook alvast 17 november en 9 maart, ook om 14.00 uur.

Kaarten koopt u voortaan via www.podiumzuidhaege.nl of aan de zaal met betaalkaart. Aardige bijkomstigheid: bezoekers parkeren gratis, zolang u uw kenteken bij de balie doorgeeft. 

Aan het programma voor 29 september is bijna rond, maar duidelijk is dat AHV-coryfee Kitty Janssen een mooi verhaal houdt over de ontwikkeling van Assen aan de hand van luchtfoto’s. Ook komt de boeiende historie van de zaal aan bod. De quiz, de column van Bert Naarding, de muziek van Luiekees en talent uit Assen staan als vanouds op het menu.

Centrumwandeling voor leden

Op zondagmiddag 26 mei verzorgt de AHV een centrumwandeling voor leden van de vereniging. Introducees zijn welkom!

Jaarvergadering 16 april 2024

Op dinsdag 16 april was de jaarlijkse ledenvergadering bij MFA Het Schakelveld in Baggelhuizen. Tijdens de vergadering presenteerde het bestuur het jaarverslag en de jaarrekening van 2023.

Excursie 8 juni 2024 vol

Aanmelden voor de excursie op zaterdag 8 juni 2024 is helaas niet meer mogelijk!

Bartje zoekt het hogerop

Weet u het nog, ‘Bartjes plakboek’ uit 2021? 
Een stickeralbum over de Asser geschiedenis, uitgegeven door Albert Heijn Hillenga in Peelo in samenwerking met de AHV? Dat 
was zo’n succes, dat Bartje de lucht in is gegaan en een tweede plakboek heeft gemaakt: ‘Bartje zoekt het hogerop’.

Vrijdagmiddag bij de AHV: Koopmansplein in vele gedaanten

Parkeerplaats, kale vlakte, marktplein, evenementenplein: het Asser Koopmansplein heeft al vele veranderingen gekend.

‘Vrijdagmiddagen nieuwe stijl’ bij Asser Historische Vereniging

De Asser Historische Vereniging (AHV) blaast de ‘vrijdagmiddagen bij de AHV’ nieuw leven in! Tijdens de eerste vrijdagmiddag op 2 februari staan de stationsgebouwen van Assen centraal.

Ledenavond 31 oktober 2023

Dinsdag 31 oktober vond de ledenavond plaats bij MFA Het Schakelveld in Baggelhuizen. Met een prachtige opkomst van meer dan 80 man was het een zeer succesvolle avond met zowel bekende als nieuwe gezichten.

Ooggetuigen Tweede Wereldoorlog – 80 jaar bevrijding

Over twee jaar is het 80 jaar geleden dat Nederland is bevrijd. Een perfecte gelegenheid om een mooie interviewreeks te maken met ooggetuigen van de oorlog.

Rabo ClubSupport

Doe mee aan de Rabo Clubsupport stemcampagne en maak een verschil voor de AHV!

Wanneer u Rabo-lid bent, heeft u de kracht te bepalen welke vereniging of stichting extra steun verdient.

Verhuizing kantoor

Onze verhuizing is in volle gang! De vrijwillig(st)ers zijn inmiddels hard aan het werk met de inrichting van het nieuwe kantoor aan de Groningerstraat 94 (hoek Groningerstraat/ Kanaal).

Verhuisbericht

De Asser Historische Vereniging (AHV) gaat verhuizen. Het huidige pand voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Dat was een reden voor het bestuur om op zoek te gaan naar iets anders.

Vrijdagmiddag bij de AHV: Tientallen foto's van Asser bakkerijen te zien

Bakkers staan centraal bij Asser Historische Vereniging

Ooit kende Assen tientallen bakkerijen. Bijna elke straat had wel zijn eigen bakker. De bezorgers met een grote mand voorop hun fiets of met een bakfiets waren bekende gezichten en hun verse brood was altijd welkom.

Jaarvergadering

De jaarvergadering is dit jaar op donderdag 13 april, aanvang 19.30 uur in het Schakelveld aan de Witterhoofdweg 1a(Baggelhuizen).

Asser Praat maakt Assen op 5 maart een stuk ouder

Je ziet het er heel vaak niet aan af, maar veel gebouwen staan er al veel langer dan we beseffen. Met een ferme duik in de archieven maakt Anthony Ruijtenbeek de stad stukken ouder en stuit al doende op weetjes die opperste verbazing wekken.

Historische Vereniging zoekt foto's

Er moeten schitterende foto's van Assen te vinden zijn in de fotoalbums van (oud-)Assenaren. Foto's van straten, huizen, scholen, bijzondere gebeurtenissen enzovoorts.

Assen gezien van grote hoogte

Assen gezien van grote hoogte

Uit de duizenden foto's die de Asser Historische Vereniging heeft, zijn de mooiste exemplaren gezocht die Assen eens van een andere kant laten zien: van boven. Foto's vanuit vliegtuigen of vanaf hoge gebouwen geven een heel andere kijk op de stad. 

Expositie 'In de Kleerkast'

Op vrijdag 7 oktober 2022 is op ons kantoor de expositie 'In de Kleerkast' geopend.

Benno ter Berg centraal bij Asser Historische Vereniging

Wie na het lezen van de herinneringen van Benno ter Berg (1924-1942) een recente krant pakt, is verbaasd dat er vrijwel dezelfde berichten in staan. Oorlog in Oekraïne. Benno beschreef het al en tachtig jaar later lijden mensen in dezelfde steden en dorpen onder het oorlogsgeweld. 

© 2022 Asser Historische Vereniging

Partners