Groningerstraat 94

Ledenavonden

Ledenavond 26 september 2015

Ledenavond 26 september 2015

Hoe is Justina Abelina de Coninck in 1733 gestorven? Is ze vermoord terwijl haar man, de dominee van Roderwolde, preekte? Of is er iets heel anders gebeurd? Dit raadsel rond Justina Abelina, een dame van adellijke afkomst, stond centraal tijdens de ledenavond van 28 september 2015.

Wim Ensing stuitte jaren geleden op een aantekening van een amateurhistoricus: (N.B. Deze – Justina Abelina de Coninck – was op een avond in de pastorie van Roderwolde door drie gemaskerde mannen vermoord. Deze zijn onbekend gebleven.) Ensing was verbaasd, want er was nooit een onderzoek geweest en een dergelijke moord had Drenthe in vuur en vlam moeten zetten. Ensing, vrijwilliger bij het Drents Archief, raakte zo geïntrigeerd dat hij diepgravend onderzoek heeft gedaan en er een boek over schreef.

Door middel van een historische talkshow, waarbij Ensing de gastheer was en medespelers antwoorden gaven namens de drie hoofdrolspelers, werden de aanwezigen meegenomen in het waargebeurde verhaal.

Ruim 280 jaar na dato is niet meer volledig te reconstrueren wat er is gebeurd. Heeft dominee Antonius Clant zijn echtgenote vermoord? Heeft Justus Zeino Abel de Coninck, die sterk gekant was tegen het huwelijk van Justina Abelina, zijn zus laten vermoorden? Of heeft Justina Abelina door het verdriet om de dood van haar dochtertje zelfmoord gepleegd?

Dominee Clant kan postuum tevreden zijn: niemand van de aanwezigen dacht dat hij de schuldige was. Beide andere opties trokken ongeveer evenveel stemmen.

De opzet van deze ledenavond was heel anders dan gebruikelijk. Maar gezien het enthousiasme van zowel spelers als publiek was het experiment zondermeer geslaagd te noemen.

Fotobijschrift: De voorzijde van het boek ‘Het drama van Justina Abelina’. Justina Abelina is het jongste meisje.

Historische talkshow over dodelijk drama in 1733

© 2022 Asser Historische Vereniging

Partners