Groningerstraat 94

Ledenavonden

Ledenavond 24 januari 2011

Ledenavond 24 januari 2011

24 januari 2011 – Bijna honderd mensen luisterden maandagavond geboeid naar de heer Wijnand van der Sanden, provinciaal archeoloog van Drenthe. Hij vertelde uitgebreid over plaatsen waar vroeger vonnissen werden voltrokken. Aan de hand van vele illustraties liet hij zien wat er in een nog niet eens zo ver verleden met misdadigers gebeurde.

Na huiveringwekkende beelden van galgen, raden en onthoofdingen uit heel Europa kwam ook het galgenveld in Assen aan de orde. In 2004 is dit galgenveld onderzocht, voordat er een groot appartementencomplex op zou verrijzen (hoek Groningerstraat / Kloekhorststraat). Van der Sanden liet zien hoeveel mensen hier waren terechtgesteld en welke vondsten op dit veld waren gedaan. Ter illustratie vertelde hij onder andere over de executie van Elsje Roelofs, die haar man had vermoord.

Aanleiding voor deze lezing was het boek ‘Over galg en rad, executieplaatsen in Drenthe’ van Van der Sanden en H. Luning. In dit boek, het tweede deel in de serie Erfgoed van Drenthe, staat de criminele rechtspraak in Drenthe centraal, in het bijzonder de plaatsen waar de vonnissen voltrokken werden en waar terechtgestelden te pronk werden gesteld of begraven.

© 2022 Asser Historische Vereniging

Partners