Groningerstraat 94

Jaarverslagen

Jaarverslag 2017

Jaarverslag 2017

De Asser Historische Vereniging stelt zich ten doel de belangstelling voor de historie van de stad op te wekken en te versterken. Het huidige bestuur zet zich in voor de zichtbaarheid in de stad.

Dat is in 2017 goed gelukt: in de zomermaanden bemensten vrijwillig(st)ers van de vereniging een stamtafel in het hart van Warenhuis Vanderveen, de Asser Historische Vlootdagen beleefden in december de derde editie, de succesvolle talkshow ‘Asser Praat’ van Bernd Otter en Kars Klok begon aan het tweede seizoen en door de publicatie van het ‘Waterboek van Assen’, een watertentoonstelling en medewerking aan een boek over Marsdijk kwam de vereniging regelmatig in de publiciteit. Daarnaast waren vrijwillig(st)ers van de vereniging zoals inmiddels gebruikelijk is aanwezig op diverse wijkfeesten, bij Open Monumentendag, Kunst aan de Vaart en dergelijke.

Het kantoor van de vereniging aan de Vaart Zuidzijde 71 werd uitgebreid tot de hele bovenverdieping van het gebouw. De kamers werden heringericht en er werd nieuwe apparatuur aangeschaft, met name voor de archiefgroep en de filmgroep (nieuwe computers, een A3-scanner, geluidsapparatuur, filmapparatuur). Alle werkgroepen beschikken nu over voldoende ruimte en goede apparatuur.

Ledenaantal

Op 1 januari 2017 had de AHV 1735 leden, waaronder ruim honderd combi-leden. Op 1 januari 2018 zijn er 1753 leden. De AHV heeft een kleine groep trouwe donateurs en wisselt tijdschriften uit met zusterverenigingen. Met de zusterverenigingen in Rolde en Smilde is jaarlijks contact.

Programma-activiteiten voor leden

  1. Op dinsdag 24 januari 2017 met ruim honderd bezoekers: een ledenavond waarop Mieke Kraijer vertelde over vierhonderd jaar veranderingen op Vredeveld / Valkenstijn, het oudste landgoed in de gemeente Assen. Na de pauze legde Ferry Sieders, medewerker van het Drents Archief, uit welke mogelijkheden het archief biedt voor digitaal onderzoek.
  2. Op dinsdag 18 april 2017 met ruim honderd bezoekers: jaarvergadering, historische quiz (samengesteld en gepresenteerd door Bernd Otter), presentatie van het ‘Waterboek van Assen’ en een kort programma over Johannes van Lier / Huize Overcingel in verband met de voorstelling ‘Addergebroed’. Henk van Lier Lels, stadsgids en de huidige eigenaar van Huize Overcingel, vertelde een interessant verhaal met vele anekdotes. De producent van ‘Addergebroed’ gaf uitleg over de voorstelling met een aantrekkelijk arrangement voor leden van de vereniging, maar helaas werd later de voorstelling tot nader order uitgesteld.
  3. Op zaterdag 3 juni 2017 met 44 deelnemers: de jaarlijkse excursie. Als eerste werd boerderij Hermans Dijkstra in Midwolda bezocht en ’s middags stond een bezoek aan het Veenkoloniaal Museum in Veendam op het programma. De tocht van Stadskanaal naar Veendam en omgekeerd werd gemaakt met een dieseltrein van de STAR.
  4. Op donderdag 19 oktober 2017 met ongeveer 130 bezoekers: een ledenavond waarin Alex Knipping vertelde over de historie van het Wilhelmina Ziekenhuis en de filmploeg van de Asser Historische Vereniging een film toonde met schitterende beelden van ruim honderd jaar ziekenhuis in Assen.

Ongeveer zestig vrijwillig(st)ers waren actief met zeer verschillende werkzaamheden: redactie Asser Historisch Tijdschrift, stadsgidsen, archiefmedewerkers, promotiemedewerkers, fotografen, filmers, ict’ers en bestuursleden.

Al met al is en blijft de Asser Historische Vereniging druk bezig. Wilt u actief meehelpen? Er zijn altijd mensen nodig om de diverse taken binnen de vereniging op een goede manier uit te voeren. Iedereen die op wat voor manier dan ook zijn of haar bijdrage heeft geleverd en alle leden die enthousiast de ledenactiviteiten hebben bezocht, het tijdschrift hebben gelezen, een tentoonstelling hebben bekeken, hebben genoten van de boeken waarvoor ledenkorting gold of hoe dan ook met de vereniging hebben meegeleefd: hartelijk dank en tot ziens in ons nieuwe verenigingsjaar!

Maart 2017, bestuur Asser Historische Vereniging

Th. Vlieger, voorzitter

K. Janssen, secretaris

 N.B. Dit is een verkorte versie van het jaarverslag. Het volledige jaarverslag ligt samen met de andere stukken (notulen vorige ledenvergadering en financieel jaarverslag) ter inzage op het kantoor van de Asser Historische Vereniging en kan digitaal worden opgevraagd bij de secretaris via mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De financiële stukken vindt u hier: Download Conc-Gepubl-Bal-Resutaten-2017-Begroting-2018B

© 2022 Asser Historische Vereniging

Partners