Groningerstraat 94

Excursies

Ledenexcursie 8 juni 2024

Met twee bussen en een kleine honderd man vertrokken we om 09.00 uur, na koffie met koek, vanaf Restaurant Dapper in de Bonte Wever. 

Gidsen Henk Jan Lutgert en Jan Lagendijk vertelden ons tijdens de busrit over de prachtige omgeving en de daar bijhorende bijzonderheden.

Via de route door mooie dorpjes als Loon, Taarlo, Oudemolen en Zeegse, arriveerden we bij de Magnuskerk in Anloo. Hier boeide Albert Hovius ons een uur lang met de geschiedenis van het dorp, de betekenis van de Etstoel en haar rechtspraak voor Drenthe en de kerk.

Aan de overkant van de straat wachtte ons een heerlijke lunch, verzorgd door De Koningsherberg. De grootte van de groep zorgde daar voor lichte stress, maar ons geduld werd beloond. Tevreden en met volle buikjes stapten we in de bus onderweg naar de volgende locatie.

Bij de Valtherschans wachtten drie gidsen ons op om te vertellen over de historische grond en de unieke vondsten in het gebied. We bekeken de indrukwekkende reconstructie, die nog in volle gang is!

De tocht bracht ons vervolgens naar het Kasteel van Coevorden. De stadsgidsen van Coevorden leidden ons in kleinere groepen door de stad en om het kasteel heen. Ook bekeken we het kasteel van binnen en hoorden we meer over dit rijksmonument.

We sloten de dag af in Ontmoetingscentrum De Hoeksteen, vlakbij het kasteel. De heer Wim Visscher gaf een lezing over de slag bij Ane en de vermoedelijke plek van het Cisterciënzer klooster dat in Holthone zou hebben gestaan, voor het werd verplaatst naar Assen. En dat alles onder het genot van een kop koffie.

Voldaan vertrokken we weer richting Assen, waar we rond 18.00 uur weer aankwamen.

Grote dank aan de gidsen, deelnemers en de organisatie voor een mooie dag!

Foto's met dank aan Ben Geitenbeek en Jan Lagendijk. 

 

© 2022 Asser Historische Vereniging

Partners