Groningerstraat 94

Excursies

Ledenexcursie 3 juni 2023

Om half tien bleek al een groot deel van de deelnemers aanwezig in De Bonte Wever. Royaal op tijd voor de koffie met gebak.

Chauffeur Erik bracht de deelnemers naar Frederiksoord, Museum De Proefkolonie, waar gastheer en directeur Minne Wiersma en gids oud-Generaal Komen hen opwachtten.

Er volgde een boeiend inkijkje in het beleid van de Maatschappij. Aansluitend vertelde de generaal kort hoe Johannes van den Bosch in het begin van de negentiende eeuw de Maatschappij van Weldadigheid stichtte.

Het museum zelf toonde hoe het leven van vijf kolonistengezinnen verliep in de eerste decennia van het bestaan van de maatschappij.

Na de lunch werd per tram door Frederiksoord en Wilhelminaoord gereden, met onderweg uitleg van de generaal.

Kort na drieën naar Veenhuizen, voor een stop bij restaurant Bitter en Zoet voor koffie met lekkernijen. Directeur Bas Morsink van De Nieuwe Rentmeester besprak de recente geschiedenis van het dorp en de plannen die er zijn om de maar liefst 84 panden die ze in bezit hebben te renoveren en samen met de dorpsbewoners, de ondernemers en partijen als justitie en het gevangenismuseum Veenhuizen nieuwe impulsen te geven.

Voldaan reed de bus weer naar Assen en werd bij het afscheid vastgesteld dat het een mooie dag was geweest.

© 2022 Asser Historische Vereniging

Partners