Groningerstraat 94

Excursies

Excursie 5 juni 2010

Excursie 5 juni 2010

Zaterdag 5 juni 2010 – Grote bus, kleine slingerwegen, zonovergoten glooiend Twents land. Zó gingen we met de leden van de Asser Historische Vereniging op 5 juni 2010 op stap. De bestemming was Landgoed Singraven en vestingstad Ootmarsum.

Landgoed Singraven is een prachtige havezate uit ca.1660. Ooit was het een vakantiehuis van de Graven van Bentheim en hebben er Oldenzaalse Begijnen gewoond. Rondom de havezate ligt een prachtige tuin met een gracht. Singraven betekent dan ook “grote gracht”. Eenmaal binnen de havezate valt de enorme rijkdom op. Het huis staat werkelijk vol kunst en antiek. Je komt er ogen tekort. Na een uur wisten we heel wat af van het landgoed, de collectie en de laatste bewoner. Deze laatste bewoner, Willem Frederik Jan Laan (1891-1966) heeft de huidige collectie bijeen gebracht, het huis gerestaureerd en het aan de gemeenschap nagelaten. Tijdens de rondleiding hebben we gezien hoe de schilder Melchior de Hondecoeter zijn werk signeerde, wat een Witje is en hoe Meissen porselein eruit ziet. Dat en nog veel meer. Zelfs de badkamer, normaal niet te bezichtigen, was niet veilig voor ons. Aan het einde van de rondleiding was het al middag geworden dus de hoogste tijd om iets te gaan eten.

Dat deden we net buiten het landgoed bij de watermolen. Na deze lekkere en bovenal gezellige lunch ging het weer de bus in. Op naar Ootmarsum, het oudste stadje van Twenthe. Dit vestingstadje kreeg al stadsrechten in 1300. Ondanks de hitte en de volle maag was ook hier de rondleiding weer erg de moeite waard. Wat een mooie pittoreske omgeving. We zagen vakwerkhuizen, waterputten, veel kunstgalerieën, een groot aantal bronzen beelden en overal sporen van de middeleeuwse stadsgeschiedenis. Het voldeed volledig aan de verwachting. Na de wandeling lonkten de vele terrasjes ons en konden we alle indrukken even laten bezinken bij een lekker glas drinken. Moe maar voldaan. Dan weer de terugreis naar Assen. Door het zonovergoten glooiend Twents land, in een grote bus langs kleine slingerwegen.
Volgend jaar weer? Jazeker!

Bekijk hier de foto’s van deze excursie.

Ella Sluiter, bestuurslid AHV.

© 2022 Asser Historische Vereniging

Partners