Groningerstraat 94

Excursies

Excursie 2016 – Den Helder

Excursie 2016 – Den Helder

Excursie Fort Kijkduin en de voormalige werf Willemsoord. Zaterdag 4 juni verzamelden 47 leden van de vereniging zich bij de carpoolplaats aan de Balkendwarsweg voor de jaarlijkse excursie.

Dit jaar een nieuwe organisator in de persoon van Ben Geitenbeek en die had een reis uitgestippeld naar zijn oude woonplaats Den Helder. Daar gingen we Fort Kijkduin bezoeken en de voormalige werf Willemsoord waar o.a. het Marine museum en het Redding museum zijn gevestigd.

Na een voorspoedige reis kwamen we geheel volgens schema omstreeks 10.30 uur bij fort Kijkduin aan waar de koffie met heerlijk gebak op ons stonden te wachten. Vervolgens werd de groep in tweeën gesplitst en onder leiding van zeer enthousiaste rondleiders werd het fort bezichtigd.

Het Fort is in zijn oorspronkelijke vorm gebouwd tussen 1811-1813 in opdracht van Napoleon Bonaparte. Ambachtslieden uit de hele provincie Noord-Holland en honderden Spaanse krijgsgevangenen hebben in die periode aan het fort gewerkt.

Wanneer je het terrein van Fort Kijkduin betreedt, passeer je als eerste de tamboer. Dit is een grote verdedigingsmuur die als doel had het fort, het wachthuis en de fortwachterswoning te verdedigen. Achter deze verdedigingsmuur bevindt zich het voorplein met de woning en het wachthuis. Na de twee huisjes gepasseerd te zijn loop je via de rolbrug het dak van het 65 meter lange reduit op. Het reduit is de plek waar alle soldaten verbleven. Via de hal kun je met de draaitrap en/of lift afdalen naar de gewelven van het fort waar het museum en het Noordzee-aquarium zich bevinden.

Het reduit bestaat uit totaal acht gewelven; de eerste twee worden in beslag genomen door het aquarium en de andere zes door het museum.
In het museum van het fort kom je alles te weten over de geschiedenis van dit fort en de andere forten van Den Helder. In het eerste gewelf waar je binnenkomt wordt uitleg gegeven over de beginperiode van Fort Kijkduin. De landing van Engelse en Russische soldaten in Noord-Holland in 1799, het bezoek van Napoleon Bonaparte aan Den Helder en de kustverlichting op het duintop Kijkduin

Na de rondleiding stond in één van de zalen een uitstekend verzorgde lunch op ons te wachten waarna de reis werd vervolgd naar de voormalige werf Willemsoord. Uw verslaggever gaat regelmatig naar Texel en passeert dan deze werf maar heeft nooit geweten wat er allemaal achter die muren is te zien.

Onze organisator had bedacht dat ieder op eigen gelegenheid één van de bezienswaardigheden kon gaan bezoeken maar het stond ook vrij van één van de vele terrasjes te genieten van de zon en alle bedrijvigheid.

Om 16.00 uur stond de bus weer voor en werd de thuisreis aanvaard en tegen 18.00 uur arriveerden we vermoeid maar een ervaring rijker weer in Assen.

© 2022 Asser Historische Vereniging

Partners