Excursie 2011 – Leeuwarden
Zij waren vorig jaar in Assen op uitnodiging van Burgemeester Heldoorn en de AHV was toen mede gastheer. Zo kwam het dat wij op deze dag een vol en boeiend programma kregen voorgeschoteld. Onze gastheer was Johan Dalstra, voorzitter van de LHV.
Daarbij hadden wij de eer om welkom te worden geheten door de wethouder van cultuur van Leeuwarden, Isabel Diks. Wat volgde was een zeer interessante lezing van Klaas Zandberg (LHV én HCL) over de sporen van de Oranje Nassaus in Leeuwarden. De Nassaus hebben 7 generaties als stadhouder hof gehouden in Leeuwarden, te beginnen bij Willem Lodewijk in 1584. In die hoedanigheid hebben de Nassaus een groot stempel gedrukt op de geschiedenis en ontwikkeling van de stad. Met name het gebied rondom het Stadhouderlijk hof aan het Hofplein en het Princessehof. Helaas voor Leeuwarden vertrok de laatste stadhouder in 1747 naar Den Haag om Stadhouder van de Verenigde Nederlanden te worden als Willem IV. Hij nam daarbij zijn hofhouding mee, een hele aderlating voor de stad. Over de tussenliggende stadhouders uit het huis Nassau valt natuurlijk veel interessants te vertellen. Het Historisch Centrum Leeuwarden heeft daar dan ook recent een boekje over uitgegeven, samen met de VVV: Sporen van de Nassaus (stadswandeling Leeuwarden).
Na de lunch in hetzelfde pand (Hotel Paleis het Stadhouderlijk Hof) gingen we met een paraplu onder de arm richting Nieuwstad om een praamvaart te maken door de grachten van de binnenstad. Tijdens deze rondvaart hebben we o.l.v. een gids van de LHV veel interessante wetenswaardigheden gehoord over de stad, haar panden en haar inwoners. Zeer aan te bevelen. Tenslotte gingen wij lopend door de binnenstad naar het prachtige pand van het HCL. Daarbij hadden we het geluk om onderweg fantastische attracties te mogen bewonderen vanwege het Straatfestival. Een zeer druk bezocht evenement en bijzonder gezellig. Eenmaal aangekomen in het HCL werden wij welkom werden geheten door de directeur, Geert de Vries. We kregen een korte maar zeer gelikte presentatie over de ontstaansgeschiedenis van Leeuwarden. Als krenten in de pap mochten wij óók nog rondkijken in het gebouw en zelfs de schatkamer even in, een geconditioneerde ruimte vol originele voorwerpen. De afsluiting volgde met een lekker hapje en drankje waarna we na dankzegging over en weer de bus opzochten. We kregen bij het verlaten van het pand nog een presentje mee van de LHV in de vorm van een boek. Moe maar voldaan (een cliché maar wél de waarheid) kwamen we om ca. 18.05 Assen weer binnen. Zonder te overdrijven kun je concluderen dat het bijzonder geslaagd was.