Groningerstraat 94

Excursies

Boerderij Hermans Dijkstra en rit met oude dieseltrein

Boerderij Hermans Dijkstra en rit met oude dieseltrein

Boerderij Hermans Dijkstra in Midwolda werd door de 44 deelnemers aan de jaarlijkse excursie van de Asser Historische Vereniging enthousiast onderzocht. Ook de daaropvolgende rit met de dieseltrein van Stadskanaal naar Veendam viel in de smaak.

Het weer zat mee en de sfeer was uitstekend. Kortom, de excursie op 3 juni 2017 was zeer geslaagd.

Onderweg naar boerderij Hermans Dijkstra in Midwolde tikte de regen nog af en toe op de bus en bij aankomst boden de grote bomen langs de oprijlaan precies genoeg beschutting om droog naar de boerderij te lopen. Maar na de koffie en het mooie verhaal over de vroegere bewoners van de boerderij was het mooi weer en kon niet alleen het gebouw, maar ook de tuin uitgebreid worden bekeken. De grote schuur, de stallen, de werktuigen, de koetsen, het voorhuis voor de zeer rijke boer en zijn familie (waar de arbeiders en meiden beslist niet mochten komen) en de bijzondere tuin trokken allen de aandacht. De boerderij is in 1858 gebouwd in de stijl van een Zwitsers chalet en dat was in Groningen erg ongebruikelijk en bij de meeste mensen destijds ook volkomen onbekend. In 1994 overleed de laatste telg van de familie en daarna is de boerderij grondig gerestaureerd. Ook de Engelse landschapstuin is in de oorspronkelijke staat teruggebracht.

Na de lunch werd de reis vervolgd naar Stadskanaal. Daar stond een dieseltrein van museumspoorlijn STAR (Stichting Stadskanaal Rail) al te wachten om de deelnemers in twee oude rijtuigen te vervoeren naar Veendam. De aanwezige vrijwillige conducteur van de STAR werd het hemd van het lijf gevraagd, maar dat was geen enkel bezwaar: hij vertelde enthousiast over de oude treinen en spoorlijnen. In Veendam werd het Veenkoloniaal Museum bezocht en daarna bracht dezelfde trein het gezelschap terug naar Stadskanaal, waar de bus naar Assen klaar stond. Een succesvolle excursie die zeer in de smaak viel bij de deelnemende leden van de Asser Historische Vereniging.

In elk hoekje van boerderij Hermans Dijkstra was wel iets bijzonders te zien.

Een keuken in boerderij Hermans Dijkstra.

Een speciale bedstee, die aan twee kanten deuren heeft. De ene kant opent naar de mooie kamer, zodat een zieke toch een beetje bij de familie kon zijn.

De machinist van de dieseltrein tussen Stadskanaal en Veendam.

Aankomst bij het oude station in Veendam.

Dergelijk materieel is niet meer te vinden bij het moderne goederenvervoer.

© 2022 Asser Historische Vereniging

Partners