Groningerstraat 94

Nieuws

Assen gezien van grote hoogte

Assen gezien van grote hoogte

Uit de duizenden foto's die de Asser Historische Vereniging heeft, zijn de mooiste exemplaren gezocht die Assen eens van een andere kant laten zien: van boven. Foto's vanuit vliegtuigen of vanaf hoge gebouwen geven een heel andere kijk op de stad. 

De verzameling foto's 'Assen van grote hoogte' wordt getoond tijdens een bijzondere middag bij de Asser Historische Vereniging (AHV) op vrijdag 3 februari.

De presentatie van deze foto's maakt deel uit van de serie 'vrijdagmiddagen bij de AHV'. Belangstellenden, ook mensen die geen lid zijn van de AHV, zijn op 3 februari om 14.00 uur van harte welkom in het kantoor van de vereniging aan de Vaart Zuidzijde 71.

Al in de eerste helft van de vorige eeuw zijn er luchtfoto's gemaakt van Assen. Niet alleen commerciële, maar in 1939 ook door de overheid: toen werden alle belangrijke militaire objecten gefotografeerd. Daarbij was ook de kazerne in Assen. In 1944 fotografeerde de Royal Air Force allerlei door de Duitsers aangelegde verdedigingswerken, waaronder de tankgrachten en loopgraven rondom Assen. 

In later jaren klommen enthousiaste fotografen op hoge flat- en kantoorgebouwen of gingen met een rondvlucht boven Assen mee. Alles bij elkaar geeft dit een interessante kijk op Assen.

Fotobijschrift: Vanaf de grond niet te zien, maar vanaf de Abdijkerk wel: het oude Huis van Bewaring (foto: Koost van der Kuijl / Asser Historische Vereniging)

 

© 2022 Asser Historische Vereniging

Partners