Groningerstraat 94

Nieuws

Vrijdagmiddag bij de AHV: Koopmansplein in vele gedaanten

Vrijdagmiddag bij de AHV: Koopmansplein in vele gedaanten

Parkeerplaats, kale vlakte, marktplein, evenementenplein: het Asser Koopmansplein heeft al vele veranderingen gekend.

De Asser Historische Vereniging (AHV) laat tijdens een ‘vrijdagmiddag bij de AHV’ al die verschillende gedaanten herleven in foto’s, film, artikelen, boeken en tijdschriften. Op vrijdagmiddag 1 maart is iedereen tussen 13.30 en 16.00 uur van harte welkom in het kantoor van de AHV aan de Groningerstraat 94.

De eerste ‘vrijdagmiddag bij de AHV’ nieuwe stijl op 2 februari jl. trok veel belangstellenden. Daarom gaan de vrijwilligers van de vereniging vol enthousiasme door met het organiseren van deze leuke activiteit.

Het onderwerp op vrijdagmiddag 1 maart is het Koopmansplein. Iets meer dan vijftig jaar geleden was wat nu het Koopmansplein is nog een buurt vol straatjes, woningen, scholen, kleine bedrijven en een molenstomp. Ongeveer voor de Hema liep de Hoekstraat, die met een scherpe hoek – zoals de naam van de straat al aangaf – over de huidige Gedempte Singel naar de Kruisstraat ging. De Varkensmarkt liep van Kruisstraat naar Molenstraat, ongeveer waar nu ’t Forum is, en tussen Hoekstraat en Varkensmarkt was de Schoolstraat te vinden. Aan de Schoolstraat stond onder andere de Ambachtsschool, ongeveer bij het begin van het Mercuriuscentrum, net naast de Hema.

Door de ‘Doorbraak’ in 1958, een nieuwe weg tussen Vaart Zuidzijde en Gedempte Singel, kreeg de buurt al een ander aanzien. En door het ‘Komplan Noord’ verdween rond 1970 vrijwel alle bebouwing tussen Gedempte Singel, Alteveerstraat (nu Weiersstraat), Kanaal en Molenstraat. Vele winkels én een plein vulden de ruimte op. Het Koopmansplein was eerst een grote parkeerplaats, maar dat duurde niet lang.

Nieuwsgierig naar de geschiedenis van ‘het plein dat steeds veranderde’? Kom dan op vrijdag 1 maart tussen 13.30 en 16.00 uur naar de Asser Historische Vereniging, Groningerstraat 94 (op de hoek met Het Kanaal). Alle kamers in het kantoor zijn geopend en in elke kamer is wat te zien. Daarnaast is er natuurlijk koffie, thee en ruimte om met elkaar in gesprek te gaan.

© 2022 Asser Historische Vereniging

Partners