Groningerstraat 94

Nieuws

Open huis en tentoonstelling in nieuwe kantoor AHV

Open huis en tentoonstelling in nieuwe kantoor AHV

Het kantoor van de Asser Historische Vereniging is verhuisd. Weliswaar binnen hetzelfde gebouw aan de Vaart Zuidzijde 71, maar er is toch een heel belangrijk verschil: vier trappen! Het kantoor is verplaatst van de tweede verdieping naar de begane grond.

Dus ook mensen die slecht ter been zijn of om een andere reden moeite hebben met traplopen, kunnen nu terecht bij de historische vereniging. Dit wordt gevierd met een open huis op zaterdag 11 september en de tentoonstelling ‘Assen in oorlogstijd’.

De Asser Historische Vereniging wordt draaiende gehouden door tientallen vrijwilligers: stadsgidsen, fotografen, kantoor- en archiefmedewerkers, filmers, ict’ers. Het bekendste onderdeel is vermoedelijk het Asser Historisch Tijdschrift, samengesteld door vrijwillige redactieleden, dat vier keer per jaar uitkomt.

Het kantoor van de vereniging is ooit begonnen in twee kamertjes van Villa Ebbenerve aan de Stationsstraat. Sinds 2012 zijn de vrijwilligers te vinden aan de Vaart Zuidzijde 71. Eerst op de eerste verdieping, daarna op de tweede en vanaf nu op de begane grond. De vereniging beschikt onder andere over een bibliotheek, een papieren en een fotoarchief en een grote zaal waarin bijeenkomsten kunnen worden gehouden.

Door de coronamaatregelen zijn bijeenkomsten nog niet verstandig. Daarom hebben de vrijwilligers van de vereniging een expositie samengesteld over oorlog en bevrijding in Assen. Deze foto-expositie, ‘Assen in oorlogstijd’, zou al in het voorjaar van 2020 worden gehouden. Ook was toen een thema-avond over de Tweede Wereldoorlog in Assen voorbereid. Dit kon door corona allemaal niet doorgaan. Het bijbehorende boek ‘Het horloge van de parachutist, Asser oorlogsherinneringen’ is wel verschenen.

Het kantoor van de Asser Historische Vereniging heropent op woensdag 1 september. Vanaf die dag is het kantoor te bezoeken op woensdagen tussen 10.00 en 12.00 uur en 13.00 en 16.00 uur en op vrijdagen tussen 13.30 en 16.00 uur. De expositie staat opgesteld in de grote zaal en er is een looproute, zodat de coronamaatregelen in acht kunnen worden genomen.

Op zaterdag 11 september, tijdens Open Monumentendag, houdt de vereniging open huis. Iedereen is die dag van harte welkom tussen 11.00 en 16.00 uur. De foto-expositie is te bekijken, er worden Asser Historische Tijdschriften en (tweedehands) boeken verkocht, de vrijwilligers tonen hun werkzaamheden en natuurlijk kunt u uw vragen over de geschiedenis van Assen stellen.

Het kantoor van de Asser Historische Vereniging is eenvoudig te bereiken via de Kerkhofslaan. Inrijden kan vanaf de Vaart Zuidzijde tussen de Aubussonhal en café De Pelikaan. Vlak voordat de Kerkhofslaan een fietspad wordt, is links de ingang van de parkeerplaats achter het kantoor. De voordeur bevindt zich aan de zijkant van het gebouw.

© 2022 Asser Historische Vereniging

Partners