Groningerstraat 94

Nieuws

Jarig in de kelder: 13 april 1945

Jarig in de kelder: 13 april 1945

Op 13 april 1945 werd Gosse Stel uit de Groningerstraat 19 jaar. Hij bracht het eerste deel van zijn verjaardag door in de kelder, terwijl er gevochten werd in en rondom Assen. Het tweede deel van zijn verjaardag bracht hij voor het eerst in bijna vijf jaar door in vrijheid.

“Onze gevoelens op deze onvergetelijke dag zijn moeilijk, zo niet onmogelijk, te verwoorden. Het besef dat er geen angst meer hoefde te bestaan voor razzia’s, voor deportatie, voor vordering van je woning of andere eigendommen drong, merkwaardig genoeg, maar langzaam tot je door. Maar het gevoel dat mij doorstroomde toen ik des middags op mijn eigen fiets, die maandenlang verstopt in onze schuur had gestaan, weer vrij en zonder angst het Asserbos kon inrijden, is niet in woorden uit te drukken.”

Lees het hele verhaal van Gosse Stel in ‘Het horloge van de parachutist, Asser oorlogsherinneringen’. Te koop in vrijwel alle Asser boekhandels en natuurlijk bij de Asser Historische Vereniging.

Op de foto uit de collectie van de familie Stel: Gosse met zijn moeder in de deuropening van hun winkel aan de Groningerstraat (1932).

© 2022 Asser Historische Vereniging

Partners