Groningerstraat 94

Agenda

Vrijdagmiddag bij de AHV: de laatste maanden voor de oorlog

Vrijdagmiddag bij de AHV: de laatste maanden voor de oorlog

Over de Tweede Wereldoorlog is al veel geschreven. Maar hoe was het leven in Assen net vóór die moeilijke vijf jaren?

En hoe bereidden de Assenaren zich voor – of staken ze juist hun kop in het zand? In foto’s, film en teksten geeft de Asser Historische Vereniging (AHV) op vrijdag 3 mei een kijkje in het leven eind jaren dertig en begin 1940.

De ‘vrijdagmiddag bij de AHV’ op 3 mei staat in het teken van de voorbereidingen op de Tweede Wereldoorlog. Aan de ene kant ging het gewone leven door, aan de andere kant probeerden de Assenaren maatregelen te nemen voor het geval het Nederland niet lukte om neutraal te blijven. De Luchtbeschermingsdienst werd opgericht, de soldaten werden gemobiliseerd, schuilkelders werden gegraven, paarden en auto’s werden gevorderd: of de Assenaren het nu wilden of niet, het dagelijks leven veranderde.

Uit deze bijzondere maanden zijn foto’s en filmbeelden bewaard gebleven. Daarnaast hebben de vrijwilligers van de AHV artikelen, boeken en krantenknipsels over deze periode bij elkaar gezocht. Benieuwd naar het leven in die tijd, waarin de Assenaren angstig afwachtten? Kom dan op vrijdag 3 mei tussen 13.30 en 16.00 uur naar de Asser Historische Vereniging, Groningerstraat 94 (op de hoek met Het Kanaal). Alle kamers in het kantoor zijn geopend en in elke kamer is wat te zien: film, foto’s, boeken, artikelen, krantenknipsels. Daarnaast is er natuurlijk koffie, thee en ruimte om met elkaar in gesprek te gaan.

© 2022 Asser Historische Vereniging

Partners