Groningerstraat 94

Agenda

Vrijdagmiddag bij de AHV

Vrijdagmiddag bij de AHV

Luidruchtig stukje geschiedenis: TT staat centraal bij de AHV

In juni kan het natuurlijk niet anders: de maandelijkse inloopmiddag bij de Asser Historische Vereniging (AHV) draait op vrijdag 7 juni om de TT. In foto’s, film, objecten en teksten haalt de AHV herinneringen op aan een luidruchtig stukje Asser geschiedenis.

Het is alweer bijna 99 jaar geleden dat de allereerste TT in Drenthe werd verreden. En het is 98 jaar geleden dat de eerste TT bij Assen van start ging, want de editie in juli 1925 werd niet bij Assen verreden maar op een route van ruim 28 kilometer van Rolde naar Borger, Schoonloo en Grolloo. De deelnemers reden niet alleen over asfalt, maar ook over zandwegen, grindpaden, keien en smalle houten bruggetjes. De ronde moest tien keer worden gereden en van de 27 deelnemers haalden vijf de finish.

Het parcours moest dus worden verbeterd, maar daar hadden niet alle gemeentebesturen zin in. Daarom werd het verplaatst en ging de tweede TT in juli 1926 bij Assen van start. Op 9 juli 1949 werd tijdens de TT voor de eerste keer een Grand Prix-wedstrijd gereden, onderdeel van het nieuw ingestelde wereldkampioenschap. Assen is inmiddels het oudste nog in gebruik zijnde GP-circuit.

Op 16 juli 1955 werd de 25e Dutch TT verreden en dit jubileum kon worden gevierd op een nieuw circuit met een korter parcours van bijna acht kilometer. Nog steeds gedeeltelijk over de openbare weg en dat veranderde pas in 1992.

Al die jaren hebben heel wat verhalen, foto’s en filmbeelden opgeleverd. Kom ze bekijken op de inloopmiddag op 7 juni tussen 13.30 en 16.00 uur in het kantoor van de AHV aan de Groningerstraat 94 (op de hoek met Het Kanaal). Alle kamers in het kantoor zijn geopend en in elke kamer is wat te zien: film, foto’s, boeken, artikelen, krantenknipsels. Ook de vitrinekast is gevuld met ‘hebbedingetjes’ van de TT. Daarnaast is er natuurlijk koffie, thee en ruimte om met elkaar in gesprek te gaan.

© 2022 Asser Historische Vereniging

Partners